Κυκλοφοριακή Αγωγή – Η Πρόταση της Εβδομάδας

Κυκλοφοριακή Αγωγή

 

Κυκλοφοριακή Αγωγή

 

Το Boardgames.gr καθιερώνει μία καινούργια εβδομαδιαία στήλη με όνομα  “Η Πρόταση της Εβδομάδας“.Μέσα από αυτήν την στήλη θα γίνεται μία μικρή παρουσίαση ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού καθώς και τα οφέλη που προσφέρει στα παιδιά σύμφωνα με τους μηχανισμούς του.

Κυκλοφοριακή Αγωγή το εκπαιδευτικό επιτραπέζιο για παιδιά από 6+ ετών.Το ρολόι δείχνει 13:30 το μεσημέρι.Ώρα να πάρουμε τα παιδιά μας από το σχολείο.Σίγουρα θα έχουν πεινάσει και το μεσημεριανό τους περιμένει σπίτι.Οι μπαμπάδες και οι μαμάδες θα πρέπει να πάρουν με το αυτοκινητάκι τους το παιδί τους από το σχολείο και να επιστρέψουν όλοι μαζί με ασφάλεια πίσω στο σπίτι.Η Κυκλοφοριακή Αγωγή είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για 2-4 παίκτες που αποτελεί μία τέλεια ευκαιρία για τα παιδιά,να μάθουν τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής αλλά και για τους γονείς να τους θυμηθούν από την αρχή!

Κυκλοφοριακή Αγωγή

Παίκτες: 2-4

Ηλικία: 6+

Διάρκεια: 30 λεπτά περίπου

Περιεχόμενα: 1 ταμπλό-πόλη,32 κάρτες Εντολών,66 πλακίδια (19 πράσινο φανάρι,15 τροχονόμος,24 διέλευσης,4 πεζοί,4 παιδιά),4 πιόνια αυτοκινητάκια,4 πλαστικές βάσεις,1 ζάρι,οδηγίες.

Εταιρεία:παιχνίδια Δεσύλλας

Κανόνες Παιχνιδιού

Οι παίκτες στην Κυκλοφοριακή Αγωγή βάζουν το ταμπλό στο κέντρο του τραπεζιού.Τοποθετούν τα καρτελάκια-αυτοκινητάκια τις πλαστικές βάσεις και στην συνέχεια τα τοποθετούν στο σπιτάκι τους ανάλογα με το χρώμα που έχουν επιλέξει.Οι παίκτες στην συνέχεια ξεχωρίζουν τα πλακίδια των παιδιών και τα τοποθετούν στις τέσσερις αντίστοιχες θέσεις parking που υπάρχουν στο σχολείο.Τα πλακίδια των πεζών τοποθετούνται στα 4 τετράγωνα του ταμπλό που απεικονίζουν στάσεις λεωφορείων.Τα υπόλοιπα πλακίδια τοποθετούνται κλειστά στο τραπέζι και οι παίκτες επιλέγουν τυχαία 3 από αυτά.Αφού επέλεξαν όλοι οι παίκτες τα τρία τυχαία πλακίδια στην συνέχεια τα υπόλοιπα ανοίγονται και δημιουργούν μία στοίβα στην άκρη του τραπεζιού.

Σκοπός κάθε παίκτη είναι:

  1. Να φτάσει με το αυτοκινητάκι του στο σχολείο σταματώντας στην αντίστοιχη χρωματιστή θέση parking.
  2. Να παραλάβει το παιδί αντίστοιχου χρώματος παίρνοντας μπροστά του το πλακίδιο.
  3. Να επιστρέψει πρώτος μαζί με το παιδί στο σπίτι του.

Η είσοδος και η έξοδος στο σχολείο γίνεται με βάση την φορά των βελών που υπάρχουν δίπλα σε κάθε θέση parking.Οι παίκτες στην πορεία τους μπορούν να συναντήσουν 6 διαφορετικά εμπόδια.

  • Κόκκινο φανάρι. “Προσοχή ο Σταμάτης σε καλεί να σταματήσεις”.Σε αυτή την περίπτωση ο παίκτης σταματάει αναγκαστικά σε αυτό το τετράγωνο ανεξάρτητα από τον αριθμό που έφερε στο ζάρι.Αν όμως ο παίκτης έχει στην κατοχή του πλακίδιο πράσινου φαναριού,τότε το τοποθετεί πάνω από το τετράγωνο με το κόκκινο φανάρι και συνεχίζει την κίνησή του με βάση την ζαριά που έφερε.Αν δεν έχει το πλακίδιο αυτό χάνει την σειρά του και παίζει ο επόμενος παίκτης.Όταν  έρθει ξανά η σειρά του,έχει το δικαίωμα να ρίξει 2 φορές το ζάρι μέχρι να φέρει 4,5 ή 6 για να μπορέσει να προχωρήσει αντίστοιχες θέσεις πάνω στο ταμπλό.Αν δεν φέρει την επιθυμητή ζαριά τότε περιμένει τον επόμενο γύρο.
  • Πινακίδα STOP. “Προσοχή πινακίδα STOP”. Ο παίκτης σε αυτό το τετράγωνο,ανεξάρτητα από τον αριθμό που έφερε στο ζάρι.Αν ο παίκτης στην Κυκλοφοριακή Αγωγή έχει στην κατοχή του το πλακίδιο διέλευσης το τοποθετεί πάνω στο τετράγωνο με την πινακίδα STOP και συνεχίζει την κίνησή του.Αν δεν έχει το πλακίδιο αυτό περιμένει τον επόμενο γύρο να για να ρίξει το ζάρι και να μετακινηθεί κανονικά.
  • Πινακίδα Απαγορεύεται η Είσοδος σε όλα τα Οχήματα. “Για που το έβαλες?”.Σ’αυτήν την περίπτωση ο παίκτης σταματάει αναγκαστικά σε αυτό το τετράγωνο,ανεξάρτητα από τον αριθμό που έφερε στο ζάρι.Αν όμως ο παίκτης έχει στην κατοχή του πλακίδιο διέλευσης το τοποθετεί πάνω από την πινακίδα και συνεχίζει κανονικά την κίνησή του.Αν δεν έχει όμως χάνει την σειρά του και παίζει ο επόμενος παίκτης.Όταν έρθει ξανά η σειρά του ο παίκτης ρίχνει κανονικά το ζάρι και μετακινεί το αυτοκινητάκι του,αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει κατά μήκος του δρόμου που βρίσκεται η πινακίδα.Θα πρέπει να κάνει αναστροφή (180′) και να ακολουθήσει τον εναλλακτικό δρόμο.
  • Τροχονόμος. “Ακούς κάποιον που να σφυρίζει?Υπάρχει τροχονόμος στο δρόμο μας”.Σε αυτήν την περίπτωση ο παίκτης σταματάει αναγκαστικά σε αυτό το τετράγωνο ανεξάρτητα από τον αριθμό που έφερε στο ζάρι.Αν ο παίκτης έχει πλακίδιο τροχονόμου τότε το τοποθετεί πάνω από το συγκεκριμένο τετράγωνο και συνεχίζει την κίνησή του με βάση την ζαριά που έφερε.Αν δεν έχει αυτό το πλακίδιο,χάνει την σειρά του και παίζει ο επόμενος παίκτης.Όταν έρθει η σειρά του έχει το δικαίωμα να ρίξει 2 φορές το ζάρι μέχρι να φέρει 1,2 ή 3 για να μπορέσει να προχωρήσει.Αν δεν φέρει την επιθυμητή ζαριά τότε περιμένει τον επόμενο γύρο για να μετακινήσει το αυτοκινητάκι του.
  • Διάβαση Πεζών. Στην περίπτωση αυτή ο παίκτης στην Κυκλοφοριακή Αγωγή σταματάει ένα τετράγωνο πριν την διάβαση μετακινεί τον πεζό,που στέκεται στην στάση λεωφορείου κατά μήκος της διάβασης,τον περνάει με ασφάλεια απέναντι.Τέλος ολοκληρώνει την κίνησή του με βάση το ζάρι που είχε φέρει.
  • Κάρτα Εντολών. “Ήρθε η ώρα να τραβήξεις μία κάρτα εντολών.Για να δούμε τι θα τύχει?”.Όταν κάποιος παίκτης σταματήσει ακριβώς πάνω σε αυτό το τετράγωνο σηκώνει μία από τις κάρτες εντολών.Διαβάζει δυνατά τον κανόνα που αφορά την Κυκλοφοριακή Αγωγή ή την επεξήγηση της εκάστοτε πινακίδας και εκτελεί την εντολή.Οι παίκτες κρατούν μπροστά τους τις κάρτες εντολών για να τις θυμούνται.

Οι παίκτες αφήνουν μέχρι την λήξη του παιχνιδιού τα πλακίδια που τοποθέτησαν πάνω από τα τετράγωνα με τα αντίστοιχα εμπόδια.Επομένως μπορούν να περάσουν ελεύθερα από τα συγκεκριμένα τετράγωνα και οι υπόλοιποι παίκτες.

Κυκλοφοριακή Αγωγή

 

Τέλος του Παιχνιδιού

Ο καλύτερος οδηγός στην Κυκλοφοριακή Αγωγή και επομένως νικητής του παιχνιδιού είναι αυτός που θα επιστρέψει πρώτος μαζί με το παιδί πίσω στο σπιτάκι του,ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια που βρέθηκαν στον δρόμο του χωρίς να παραβιάσει τον κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ακόμη όμως και αν δεν τερματίσετε πρώτοι,το σίγουρο είναι ότι μάθατε μάθατε με διασκεδαστικούς τρόπους χρήσιμους κανόνες που έχουν να κάνουν με την Κυκλοφοριακή Αγωγή.Θα σας βοηθήσουν όταν βρίσκεστε στο δρόμο αρκεί να τους τηρείτε!

kykloforiaki_agogi_3

 

Σύνοψη

Το επιτραπέζιο παιχνίδι Κυκλοφοριακή Αγωγή, έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό στο χώρο των εκπαιδευτικών παιχνιδιών κυκλοφοριακής αγωγής.Τα παιδιά μέσα από το γρήγορο τρόπο που διαδραματίζεται το κάθε παιχνίδι, ψυχαγωγούνται, παίζοντας το ρόλο των οδηγών, αποκτώντας ταυτόχρονα πρώιμες γνώσεις κυκλοφοριακής αγωγής.Εύκολο σε κανόνες

 

email

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>