Subbuteo

Subbuteo

 

Το Subbuteo το πιο επιτυχημένο επιτραπέζιο παιχνίδι ποδοσφαίρου, είναι εδώ να προσφέρει και πάλι αμέτρητες ώρες διασκέδασης στα παιδιά.

Η ομάδα μας  θα αναλάβει στα σχολεία που θα συνεργαστεί να «μυήσει» τα παιδιά στο επιτραπέζιο ποδόσφαιρο που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Θα διοργανώσουμε ενδοσχολικό πρωτάθλημα με συμμετοχή παιδιών αλλά και όσων γονέων το θελήσουν.

 

Δημιουργός του παιχνιδιού ο  Peter Adolph το 1946. Το  Subbuteo είναι μια φυσική προσομοίωση του ποδοσφαίρου και απαιτεί την επιδεξιότητα και την ικανότητα στο τίναγμα των φιγούρων που στέκονται σε βαριές βάσεις, προς την μπάλα, η οποία είναι μεγάλου μεγέθους και είναι σχεδόν τόσο ψηλή όσο οι παίκτες.

 

Αυτό που κάνει το παιχνίδι διαφορετικά από τα περισσότερα άλλα παιχνίδια επιτραπέζια αθλήματα είναι τα εκατοντάδες πακέτα ομάδων και τα αξεσουάρ. Ενώ τα περισσότερα επιτραπέζια παιχνίδια παρουσιάζουν μόνο δύο χαρακτηριστικές ομάδες (συνήθως κόκκινο – μπλε  ή άσπρο – μαύρο), το Subbuteo έχει αρκετές εκατοντάδες ομάδων σχεδίων και υποδειγμάτων και όλα αφορούν πραγματικές ομάδες.

 

Το Subbuteo στην Ελλάδα

 Subbuteo

Το Subbuteo ήρθε στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Πολύ γρήγορα, η «Πανελλήνιος Αγορά» των Αφών Δρακάτου, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο κεντρικά καταστήματα παιχνιδιών της Αθήνας, αντιλήφθηκε τη δυναμική του νέου παιχνιδιού και εξασφάλισε την αντιπροσωπεία για την Ελλάδα. Τα πρώτα σετ του παιχνιδιού (ClubEdition) έκαναν την εμφάνισή τους στις βιτρίνες των καταστημάτων παιχνιδιών.
Η επιλογή των εισαγωγέων αποδείχθηκε «θησαυρός». Ο αρχικός ενθουσιασμός των μικρών φίλων του νέου επιτραπέζιου ποδοσφαίρου και η επιθυμία τους να το αποκτήσουν εξελίχθηκε πολύ σύντομα σε «φρενίτιδα». Τα ράφια των καταστημάτων που πουλούσαν το παιχνίδι δεν προλάβαιναν να γεμίζουν με τις εκατοντάδες διαφορετικές ομάδες και τα πανέμορφα «αξεσουάρ» στα χαρακτηριστικά πράσινα κουτιά τους. Οι χιλιάδες μικροί φανατικοί φίλοι του Subbuteo δε χόρταιναν να χαζεύουν τις βιτρίνες και να ονειρεύονται το νέο τους απόκτημα: μία καινούργια ομάδα, ένα ζευγάρι τερμάτων, διαιτητές, ballboys, τηλεοπτικά συνεργεία, αστυνομικούς, φιλάθλους, κερκίδες, προβολείς και πόσα άλλα «έξτρα» που μεταμόρφωναν τα παιδικά δωμάτια σε «στάδια».

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1980 – Η ΧΡΥΣΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

Η δεκαετία του 1980 μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς για το παιχνίδι. Η Ελλάδα στα τελικά του Κυπέλλου Εθνών, η έγχρωμη τηλεόραση που αναδείκνυε επιτέλους την ομορφιά των χρωμάτων του γηπέδου και ο ενθουσιασμός για το ποδόσφαιρο και το Subbuteo σε μεγάλα ύψη. Εφημερίδες και περιοδικά όπως η αξέχαστη «ΟΜΑΔΑ» αφιέρωναν ολόκληρες σελίδες κάθε εβδομάδα στο πασίγνωστο πια Subbuteo.
Τα πρωταθλήματα άναβαν στις γειτονιές, τα τοπικά ντέρμπυ έσπαγαν καρδιές και οι πανηγυρισμοί για τα ωραία γκολ αντηχούσαν στις αυλές και τις πιλοτές

Subbuteo

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1990 – ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ

Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας το παιχνίδι εξακολούθησε να έχει μεγάλη απήχηση στους νεώτερους, χάρη στη διαφήμιση και τη σταθερή υποστήριξη της «Πανελληνίου Αγοράς». Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, το παιχνίδι αποτελούσε μία από τις πρώτες επιλογές στη λίστα δώρων των ποδοσφαιρόφιλων αγοριών και μία από τις πλέον δημοφιλείς ασχολίες.
Κάπου εκεί όμως ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για το παιχνίδι και τη μαζική του επιρροή. Από τη μία η απόφαση της «Πανελληνίου Αγοράς» να σταματήσει την προβολή και την οικονομική και διοικητική υποστήριξη του παιχνιδιού και από την άλλη η έλευση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών οδήγησαν στην ταχύτατη μείωση του ενδιαφέροντος για τον πάλαι ποτέ βασιλιά των επιτραπέζιων παιχνιδιών.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 2000 – ΥΠΗΡΧΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΗ;

Η τέταρτη δεκαετία για το Ελληνικό Subbuteo ξεκίνησε όσο άσχημα τελείωσε και η προηγούμενη. Το παιχνίδι ανέπνεε μόνο στις καρδιές κάποιων ανθρώπων που προσπαθούσαν να το κρατήσουν ζωντανό. Η γενιά που μεγάλωσε την δεκαετία του 2000 δεν είχε ακούσει ούτε βέβαια είχε παίξει Subbuteo. Ήταν η γενιά των Η/Υ  και των βιντεοπαιχνιδιών που είχαν κατακλύσει κάθε σπίτι, κάθε γειτονιά.

 Subbuteo

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 2010 – ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΗ

Μετά από διάφορες αποτυχημένες προσπάθειες επανακυκλοφορίας του παιχνιδιού η εταιρεία Paul Lamondτο 2012 έθεσε σε κυκλοφορία ξανά το αγαπημένο μας παιχνίδι και το 2014 ήρθε και στην χώρα μας.. Οι παίκτες πλέον έχουν ελαστικότητα και δεν σπάνε σε σύγκριση με το σκληρό πλαστικό που κυριαρχούσε τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά και λίγο διαφορετική βάση για καλύτερη κύλιση σε κάθε χτύπημα. Οι παλαιότεροι βέβαια παίκτες μάλλον θα παραμείνουν ρομαντικοί και θα ξεκρεμάσουν από το ράφι  κάποια από τις ομάδες που έχουν στην συλλογή τους  για να παίξουν με αυτή.

email

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>